Камери "под прикритие" плъзват по пътищата

Линейки, таксита, куриерски и репортерски автомобили ще снимат нарушителите на пътя през следващите два месеца. Това стана ясно на пресконференция, на която Българската асоциация на пострадалите при катастрофи даде старт на кампанията “Обектив на пътя”. Акцентът е върху видеорегистраторите и ползата от използването им.

“Има една категория превозни средства, които са постоянно на пътя - линейки, таксиметрови, куриерски автомобили, репортерски”, заяви председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Това лято ще се предоставят безплатно видеорегистратори преимуществено на тези автомобили, поясни той.

В специална галерия изпратените клипове ще могат да бъдат гледани и оценявани. Новото е, че заснемането ще бъде стимулирано с награди за най-гледаемо видео. Този път ще бъдат стимулирани и добрите практики. “На пътя стават не само безобразия, а и добри неща”, изтъкна Тодоров, пояснявайки, че ще има и категория за добър пример на пътя, а наградата ще бъде безплатна застраховка от застраователната компания, партньор на инициативата.

От изпратените видеа през миналата година са излезли доста случаи за шофиране в насрещното, включително по магистралите. Председателят на асоциацията на пострадалите при катастрофи изтъкна и драстичното завишение на глобата за това от 20 лв. на 1000 лв. По думите му, това е един много добър пример за това, как благодарение на тези устройства, за грубите нарушения може да се промени санкцията.

С 40% са намалели тежките ПТП-та. В галерията с нарушителите могат да се видят и автомобили на народни представители, стана ясно още на прескоференцията.

Кампанията се осъществява в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Центъра за спешна помощ, Пътна полиция и застрахователи.

Над 1000 сигнала са подадени за миналата година.Около 50% от водачите са санкционирани, обяви Тихомир Неделчев от “Пътна полиция”- София. Той обясни, че не могат да санкционират другата част от нарушителите, тъй като, освен видеоматериала, трябва да се попълни сведение.

Неделчев призовава водачите да спазват правилата, за да се предотврати възникването на тежки пътни инциденти.

Съвестните граждани са улеснени, тъй като вече няма да се рядят по опашки в КАТ и да пишат обясненията. Това вече ще се случва онлайн. След като изпратят клипа на асоциацията, ще им бъде връщан формуляр, който трябва да попълнят и изпратят по електронен път до “Пътна полиция”.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини