Овчаров: Виновен за Белене е този, който спря проекта

Виновен за случващото се с проекта „Белене” е този, който го е спрял. Ако той беше реализиран, безспорно щеше да бъде печеливш проект. Няма по-добър икономически изгоден ядрен проект в момента в света.

Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров, член на НС на БСП, по бТВ. Той припомни твърденията на Бойко Борисов и Делян Добрев, че нямаме нужда от АЕЦ „Белене”: „А по същото време се построиха 1300 мегавата фотоволтаици и вятърни централи. Тоест тази мощност бе осигурена, но на много по-скъпа цена”, обясни Овчаров.

Той припомни, че според европейските изисквания България е трябвало да осигури 300 мегавата зелена енергия до 2020 г. „Сега имаме 1000 мегавата, защото някои хора от фотоволтаиците си направиха бизнес и сега също го правят”, заяви той и допълни, че това е една от причините за изтичане на парите на НЕК.

Румен Овчаров припомни, че енергийният министър през 2012 г., а сега председател на енергийната комисия в НС Делян Добрев е твърдял как България няма да бъде осъдена при прекратяването на проекта и няма да имаме задължения за плащане.

Той обясни, че самият съдебен спор е за оборудване с продължителен срок на изработване, което е поръчано, и за което България е платила и аванс.

„По това споразумение, страната ни е подписала за 670 милиона. 100 от тях са за управление на проекта, а оборудването е за около 550 милиона”, каза Румен Овчаров. По думите му оборудването включва два реактора, устройства, системи за управление и редица други. „Ако обаче е вярно това, което премиерът казва, че ние ще получим само един реактор, не ми се мисли за какъв положителен резултат изобщо можем да говорим от арбитража”, посочи Овчаров.

По повод твърденията на министър Теменужка Петкова, че НЕК е започнала да закърпва положението, Овчаров бе категоричен, че министърът говори несериозни неща. По неговите думи в компанията се наливат огромни суми - над 200 милиона, но глобата, която България ще трябва да плаща, е 167 000 евро на ден. "В този случай не мисля, че НЕК ще може да я плаща”, категоричен бе той. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини