Откриха епиграфски паметник от времето на римския император Филип І Араб

Археологическата експедиция на Националния исторически музей /НИМ/, която прави разкопки на римската крайпътна станция Состра до с. Ломец, Троянско, откри ценен епиграфски паметник – милиарна /пътна/ колона с надпис в чест на римския император Филип І Араб и неговия син.

Експедицията е ръководена от доц. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ.

Колоната е висока 2,20 м и върху нея, на 19 реда, е изсечен официалнен надпис в чест на императора. Според епиграфа Николай Шаранков от СУ „Св. Климент Охридски“, надписът е от 244 г. В него се среща и името на управителя на провинцията - Прастина Месалинус.

Поводът за издигането на колоната може да е било преминаването на Филип през Балканите на път за Рим през лятото на 244 г. /не е изключено владетелят да е посетил кастела Состра/, или пък обявяването на Филип Млади за „цезар“.

В най-долния край на надписа е отбелязано разстоянието - 1 римска миля от кастела до римската станция /преториум/, открита преди две години от Иван Христов, близо до сегашните разкопки.

Епиграфският паметник е третият в „колекцията“ на доц. Христов. От 2000 до 2016 г. в Состра са открити цялостно запазени постаменти за статуи на римските императори Антонин Пий /146 г./ и Галиен /254 г./. Те, заедно с новия паметник, са перлите в лапидариума на музея в Троян.

Протекли на два етапа, през тази година разкопките на Состра донесоха ценни сведения за изграждането на римския път пред крепостните стени – част от голяма римска магистрала, започваща от Дунава - при Ескус /днешното село Гиген, Плевенско/ и стигаща до Филипополис /Пловдив/. Разкрита е голяма дължина от пътя, разделен на две платна с осова линия, с банкет и широчина 7 м. Този участък от пътя съществува до средата на ІІІ век. В най-горния пласт от пътя са открити десетки монети, сечени в градовете на провинция Мизия и Тракия.

Петнадесетата експедиция на НИМ продължава да проучва обширен общински парцел, разположен източно от главната порта на кастела Состра, като работата е финансирана от Община Троян. Целта е да бъде проучен терен, предназначен за построяването на посетителски център, паркинг и съпътстваща туристическа инфраструктура. Подробният устройствен план е одобрен от Министерството на културата.

За първи път в Община Троян са предвидени средства за изготвяне на проекти за консервация и адаптиране на римските старини, които също ще бъдат подложени на съгласуване от страна на Министерството на културата.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини