Deep Thunder: невероятно точно предсказване на времето

IBM е обединил изчислителните си мощности с внушителната платформа за прогнозиране на времето Weather Channel и е създал новия алгоритъм Deep Thunder – система, която може да предсказва времето на ниво градски квартал. Услугите на новата система обаче могат да се използват само срещу заплащане. Deep Thunder е създаден изключително за бизнеса. И преди IBM си е сътрудничил с Weather Channel, а сега просто е решил да купи компанията. "Смятаме, че времето е ключ към всичко, към всяка част от икономиката", казва Мари Глакин, ръководител на научния отдел по прогностика на The Weather Company.

Инженерите и учените от IBM видели в това възможност да установят как различните природни условия въздействат на различни отрасли на бизнеса.

Да предположим, че имате вятърна електроцентрала. Deep Thunder може да ви предостави триизмерни вятърни модели. Купили сте такава електроцентрала? Системата ще ви подготви за неочаквани бури.

В авиолиниите Deep Thunder може да помогне да се настроят операциите – от уточняването на разписанията до почистването на пистите.

Освен това системата може дори да предскаже ще се разрази ли буря конкретно над вашия магазин, или ще премине на няколко километра от вас. Новата разработка на IBM може да произвежда и ретроспективни прогнози, което може да е полезно за застрахователите, които сега с голяма вероятност ще знаят какво е било точно времето в интересуващия ги район или място.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини