Малцинствата не са ниско интелигентни и не са мързеливи, според синдикалисти

Експерти се събраха да разбият митовете около малцинствата. Длъжни сме да обърнем поглед към тях, посочи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков по време на дискусия на тема „Интеграция на пазара на труда на малцинствата”.

Според него малцинствата се намират в изолация и това е проблемът.

Изолацията е основата за радикализация, опасява се той. Според него трябвало да се разбият митовете за малцинствата. Те не са ниско интелигентни, а не достатъчно образовани и не са мързеливи. Съвместни усилия са условието за намиране на решенията на редица тежки проблеми според Нанков. Тези хора трябва плавно да преминат от системата на социално подпомагане към предприемачество и труд.

Експертите искат да се затегнат санкциите за родители, които не пускат децата на училище. Трябвало да се сменят и учебниците, като се забрани на университетски преподаватели да пишат учебници за ученици, настояват от фондация Фридрих Еберт.

Елка Димитрова, директор на Дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност” в МТСП отчете, че има съгласие за предприемане на общи действия. Липсата на квалификация и образование е предизвикателство пред уязвимите групи на пазара на труда. Трудно било част от тях да се включат в програми по квалификация, защото нямали нужното образование. Пазарът на труда е сегментиран, подчерта Димитрова.

Нараства търсенето на работна ръка, но става въпрос за квалифицирани кадри. Около милион и половина са неактивните хора в страната ни, стана ясно от думите й. Оказва се, че има висшисти, за които няма работа на пазара на труда и те са принудени да заемат работни места за хора със средно образование. Така тези висшисти изтласкват среднистите към работни места за хора с основно образование.

Вече има трето поколение хора, които не работят и живеят на социални помощи. В бюрата по труда имало големи възможности според Елка Димитрова. Работи се по активиране на безработните да приемат работа в по-отдалечени места.

Работа има много, но не можем да я свършим, това обяви Цонко Недялков, изп. директор на Доверие Холдинг и на МАРИЦАТЕКС АД. Оказва се, че дори учениците да идат на стаж в предприятията не искат да останат на работа. Искат да получават повече пари.

Дори и в големите градове има проблеми с ниско образованите кадри. Нямало мотивация за работа, според него. Самият той е срещал 30-годишни жени, които никога не са работели. Остават ни бежанците, сподели Цонко Недялков. Само че и те нямали мотивация да работят, да учат български език.

Той настоява за по-репресивни мерки, така че хората да искат да ходят на работа. Работа има, има хубава работа и добре платена, категоричен е той. Според него трябвало да се намери най-бързият и ефективен подход.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    2 0
    20:14, 21 юни 2016
    Дума да не става,че са нискоинтелигентни ромите.Напротив ,за да доят трето поколение социални помощи и да не работят, означава,че им сече пипето.Ние сме тези, които работим,защото са ни учили " залудо работи,залудо не стой".А ако ти се прииска да прецакаш държавата,консултирай се с някой ******* и ще се втрещиш колко е осведомен. Но се научиха наготово и ще се вдигне вой ,ако ги отбият от държавната цицка.Който ги вкара в пътя и ги задължи да работят,ще спаси страната от съсипване.
  • 2
    Х
    Х
    0 0
    16:59, 27 юни 2016
    много точно казано...

Още новини

Последни новини