Президентът на Германия пристига у нас

Президентът на Германия Йоахим Гаук ще бъде на тридневно държавно посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

Сред темите, които се очаква да бъдат засегнати в разговорите между двамата са увеличаването на германските инвестиции в България и засилването на двустранния търговски обмен, развитието на културните връзки, както и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО.

В сряда е планирана среща "на четири очи" между държавните глави и размяна на висши държавни отличия. Българският президент ще бъде удостоен с "Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия", а президентът Гаук - с орден "Стара планина" с лента. Ще се състоят пленарни разговори на официалните делегации, след което президентите ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на визитата си президентът Йоахим Гаук ще се срещне с председателя на парламента Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.

На 23 юни президентите Плевнелиев и Гаук ще открият българо-германски бизнес форум в София. По-рано Йоахим Гаук ще изнесе лекция "Германия-България - партньори в ЕС" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което двамата президенти ще участват в дискусия със студенти и ученици.

Държавните глави ще посетят и Рилския манастир.

На 24 юни президентите Плевнелиев и Гаук ще участват в дискусията "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими" в Централния военен клуб в София.

По-късно в Пирдоп президентите Плевнелиев и Гаук ще се запознаят с производствения процес на завода на фирма "Аурубис" в България.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини