Северна Корея отново тества балистична ракета

Северна Корея извърши нови изпитания с балистична ракета от източния си бряг в сряда сутринта. Според южнокорейските власти изпитанията са били неуспешни. Те са отказали да уточнят вида на оръжието, но японските власти във вторник са съобщили, че страната е подготвяла да изпита мощната нова ракета със среден обсег, наречена „Мусудан“. 

Ракетата е бил изстреляна около 21.00 часа по Гринуич от източното крайбрежие. Това е петият неуспешен опит на Пхенян за тази година да тества балистичен снаряд от този модел. До момента е известно, че и предишните четири опита са били неуспешни, тъй като ракетите са експлодирали във въздуха.  

Ракетата "Мусудан" е с обсег между 2500 и 4000 километра и потенциално би могла да достигне Южна Корея и Япония, както и остров Гуам, където има американска база.

Вчера Япония постави в готовност въоръжените си сили за евентуално изстрелване на ракета от Северна Корея, а президентът на Съединените щати Барак Обама подписа указ за удължаване с една година на американските санкции срещу Пхенян.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини