Примеси в храната, а не гъби, натровили софийското семейство

Примеси в храната натровили софийското семейство преди седмица. Това съобщи за БНР шефът на „Пирогов” проф. Стоян Миланов.

Припомняме, че се смяташе, че хората са се натровили с гъби. Един от тях бе лекуван в „Пирогов”, а останалите – в Александровска болница. След инцидента големи количества вносни култивирани печурки бяха изтеглени от хипермаркетите на „Кауфланд”. Производителят и вносителят на полските гъби се заканиха да искат компенсация на загубите от държавата ни, в случай, че се окаже, че не гъбите са виновни за отравянето на семейството от София.

Пациентът от „Пирогов” е бил изписан още миналата седмица. Вчера е бил на контролен преглед и всичко е било нормално. Според проф. Миланов клинично пациентът не е изглеждал като отровен с гъби. По думите му става въпрос за алерген, предизвикващ подобни симптоми, които не могат да бъдат свързани с гъбно отравяне. Въпросният токсин можел да бъде срещнат и в старо жито, уточни проф. Миланов.

Междувременно, от Съюза на гъбопроизводителите в България обявиха в Пловдив, че култивираните гъби печурки няма да как да бъдат отровни. Те отчитат леко повишение при търсенето на произведени у нас гъби. След случая с натровеното семейство, веригите супермаркети са увеличили исканията си за доставки родно производство от два до три пъти.

Председателят на Съюза на гъбопроизводителите в България Илиана Димитрова обясни, че гъбите сега са 80 % внос от Полша. Тя обърна внимание, че те са на минимум 5 дни от брането. 14 дни е срокът на годност, който поляците отбелязват.

От 5 до 10 тона гъби идвали дневно от Полша. Поради тази причина от съсловната организация искат адекватна защита от земеделското министерство.

Гъбопроизводителите настояват във всеки голям магазин да има щанд с български плодове и зеленчуци. Те са убедени, че само по този начин потребителите ще са сигурни, че купуват родно производство.

Гъбопроизводителят от Хасково и член на Управителния съвет на съюза Станислав Манолов се оплака, че не са включени в нито една мярка за финансови компенсации. Гъбарите дори нямали средства за инвестиции, както например в страните от ЕС.

60 са членовете на браншовата организация. Едва четирима са обаче по-големите гъбопроизводители у нас.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини