Еньовден е, сянката ни казва дали сме здрави

Днес е Еньовден, един от най-големите летни празници в народния календар. Чества се винаги на 24 юни, свързва се култа към слънцето, водата и лековитата сила на билките. 

Според вярванията на този ден слънцето тръгва към зимата. По изгрев всички билки са най-лековити, дори росата на този ден крие лечебна сила, защото слънцето се къпе в нея. В ранни зори според обичая човек трябва да се обърне с лице към слънцето и да наблюдава през рамо сянката си - ако тя е цяла, ще е здрав през цялата година. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което, обичаят е характерен за цяла Европа. 

Стотици излизат да берат билки в нощта срещу Еньовден, обредът се нарича "откупуване" от самодивите. Около растенията се играе магическо хоро. Магьосниците приготвят своите отвари и лекове. На Еньовден не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая. 

Православната църква чества на 24 юни рождението на Йоан Кръстител. Той с нарича още Предтеча Господен, защото подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан. 

Днес имен ден празнуват Еньо, Йоан, Янко и Яна. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини