С празнична вечерня на митрополита и блестящ театрален спектакъл отбелязват Еньовден в храма „Св. Йоан Предтеча“

Изображение 1 от 6

    Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай гостува тази вечер и утре на Средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ във „Веселчане“. Той възглави празничните служби по случай "Раждане на Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен" – Еньовден. Пред десетки миряни, митрополитът отслужи празнична Архиерейска вечерня с петохлебие в храма. На службата присъстваха народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева и Илия Илиев, областен управител.

    След вечернята, в двора на манастирския комплекс, децата от Неделното училище, заедно с младежите от Православния духовен център при манастира, представиха възхитителен театрален спектакъл по библейски сюжет, взаимстван от книгата „Изход“ от Ветхия завет на Светото Писание.

    В него те разказаха на присъстващите за библейския персонаж Мойсей, който извежда израилтянския народ от робството в Египет и става негов предводител в пустинята. Вече пета поредна година малчуганите от неделното училище към манастира със сърце и старание представят подобни театрални спектакли по сюжети от Библията, които са уникални по рода си. Прави впечатление високата дисциплина и отдадеността на участниците, някои от които съвсем малки на възраст. Впечатлителни са също костюмите, хореографията на танците, светлинните ефекти, музикалния съпровод и пъстроцветните димни „завеси“. Финалът на това светлинно и театрално-музикално шоу бе с разпръснати фойерверки в небето над храма. Всичко това разтърси присъстващите, а много от тях бяха трогнати до сълзи.

    След финалните действия и поклона, децата от неделното училище подариха кръст на отец Николай Величков, който бе благословен от митрополита. Възпитаниците на храма дариха кръста с пожеланието всеки път, когато отец Николай го носи, да се моли за тях и да не ги забравя, където и да са разпилени по света.

    Митрополит Николай поздрави децата-участници и техните учители с прекрасния театрален шедьовър, който заедно са създали.

    Особена духовна радост изживявам и голямо вълнение! Благодаря на Бога, че ми даде щастието да изживея заедно със вас тази вълнуваща вечер! Като ви гледам, се пренесох в спомените си в моето детство. Беше сложно време на богоборчески атеизъм. Когато ходех на църква като малко дете се вглеждах в народа там и исках да видя друго дете, но не намирах. Беше пълно с възрастни хора. Мислех си, че като си отидат от този свят тези хора, ще си отиде и църквата. Вълнувам се, защото сега в храма има повече деца, от колкото възрастни. Църквата е с променено лице – тя е пълна с деца. И това означава, че България е възродена, каза в краткото си слово Негово Високопреосвещенство.

    После той отправи благослов към отец Николай Величков, към родителите и децата с пожелание да бъде благословен трудът им с радост и удовлетворение, да живеят за доброто на отечеството и да внимават за личното си спасение.

    Отец Николай Величков от своя страна благодари на митрополита за оказаната чест да удостои вярващите с присъствието си и му поднесе красив букет цветя. След това митрополит Николай награди собственоръчно с грамоти всички 100 деца от Неделното училище.

    През утрешния ден предстои празнична утреня и Архиерейска литургия, след което ще се проведе литийно шествие и освещаване на новоизградения „Просветителски духовен център" в средновековния храм „Св. Йоан Предтеча", който е изграден със средства, труд, воля и силна вяра на кърджалийци.

    Божидара АНГЕЛОВА

    Снимки: Божидара АНГЕЛОВА

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини