Миков отказал на Янков, Жаблянов и Гергов "търговия" за трона в БСП

Договорките връзват ръцете на всяко ръководство и го натоварват с компромиси. Видяхте, на конгреса имаше участващи в състезанието, които трябваше да консолидират гласове и на базата на тези гласове да направят някаква търговия по отношение на ръководството. Това каза Михаил Миков в студиото на „Тази сутрин” в първото си интервю, след като загуби битката за лидерския пост в БСП.

Той спомена и конкретни имена – Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Гергов: „Хората, на които казах, че няма да преговарям и няма да вляза в компромиси”.

Има ли възход на олигарсите в БСП? „Има такова обществено усещане заради засилените позиции в ръководството, най-вече в Изпълнителното бюро (където са и тримата споменати – б.р.)”, отговори Миков.

По думите му вече се наблюдава определен регрес от постигнатото по негово време в БСП и има „разделяне на едни хора, които са с новото ръководство и едни, които са били със старото”.

Според него не е добре, че се правят сондажи за партньори на БСП за президентските избори (при това - и с центристки партии) без да е изяснена идейната платформа, върху която би стъпила обща двойка.

Брекзит?

„Очевидно големият европейски проект ще има големи изпитания” – така бившият лидер на БСП коментира референдумът, с който британците поискаха излизане от ЕС. Според него и системните партии, и евроинституциите изживяват криза на доверието. В резултат се връщаме към „Европа на народите” и се отдалечаваме от проекта за европейска конституция.

Миков обаче отбеляза, че референдумът може да се превърне в силна разменна монета при преговорите на Лондон и Брюксел и в крайна сметка Обединеното кралство просто да успее да получи повече срещу своето оставане.

Въпреки това обаче социалистът призна, че има немалък риск от подобни процеси и в ред други страни.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини