Последно сбогом на голямата Надя Тодорова

    В читалище "Родолюбие" в Асеновград в момента тече поклонението пред тленните останки на голямата наша актриса. За да почетат паметта на Надя Тодорова и да я изпратят в последния й път, дойдоха много нейни съграждани, приятели и почитатели. Съболезнования на дъщеря й Антоанета Теменугова поднесоха кметът Емил Караиванов, председателя на ОбС Светозар Шуманов, представители на всички политически сили и на местната управа в родния град на актрисата. Съболезнование до семейството и близките изпрати и министърът на културата Вежди Рашидов. Ето какво се казва в него:

    "С голяма тъга и болка изпращаме днес любимата на няколко поколения прекрасна българска актриса Надя Тодорова. Мнозина я наричаха голямата актриса на малките роли, защото по уникален начин умееше майсторски да извае живи, колоритни и запомнящи се образи, дори те първоначално да са били предвидени като епизодични. За публиката обаче аз вярвам, че Надя Тодорова си остава голямата актриса, оставила още по-голяма следа в Златния фонд на българското кино и богата история на театралните сцени в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик. Признание за нейния талант бе обичта на публиката, и наградите, които тя получи, сред тях - най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век". Надя Тодорова доказа, че човек с много богата душевност, с вроден усет към детайла  и голяма любов към професията може да премине директно от Университета на Живота към голямата сцена. Нещо повече - неповторимото й чувство за хумор нерядко е помагало на сценаристи и режисьори, сътворявайки култови реплики за едни от най-любимите ни филмови ленти. Навярно всички я обичаха най-много за това, че успяваше да направи най-трудното в изкуството – да накараш някого да се усмихне, без да нараниш някой друг. А това се удава само на добрите хора.

    Надя Тодорова казваше, че "...няма значение къде и как ще умре човек, важното е как е живял." Затова днес в родния й Асеновград нека да се опитаме в нейна чест да се усмихнем, макар и през сълзи, и да й кажем "Добре дошла у дома!". Пред един достойно изживян живот забравата е безсилна.

    ДЪЛБОК ПОКЛОН!"

    Поклонението ще продължи до 17 часа, след което ще бъде отслужено опелото. Погребението ще бъде от 18 часа в Гробищния парк на ул."Цар Иван Асен II" (старите гробища).

    К.Нешева

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини