Магията Еньовден събра много деца и възрастни в Кърджали

Празникът Еньовден събра много деца и възрастни в двора на музея в Кърджали. С ритуала се възстановява прекъснатата преди няколко години инициатива "Магията Еньовден - традиции и наследство".

„Еньовден е най-дългият и витален ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата. Дните около 24 юни бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита си. През нощта на Еньовден и водата има лековита сила, всичко в този ден е магия”, каза пред присъстващите етнографът от Регионален исторически музей Соня Костадинова и припомни древната легенда за това как тревите са получили своята лечебна сила.

„Преди изгрев слънце се берат полски цветя, от които се прави голям венец, през който всички се провират за здраве, а цветята от венеца се пазят цяла година”, разказаха и момичета от Обединен детски комплекс. Те бяха събрали рано сутринта цветя и билки, с които изплетоха голям венец.

В двора на музея девойки "наричаха китки" за късмет и заедно с гостите на празника преминаха под венеца за здраве. Всички посетителите имаха възможност да опитат от специално приготвения билков чай. След възстановката на Еньовденския ритуал в една от залите на музея Лидия Кирилова от отдел „Природа” запозна гостите със „Защитени и лечебни растения в Източните Родопи“.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини