Папата посети мемориала на арменския геноцид в Ереван

Папа Франциск посети мемориала на арменския геноцид на хълма Цицернакаберд в Ереван заедно с арменския президент Серж Саркисян.

Светият отец положи венец пред мавзолея, а след това слезе във вътрешен двор с 12 наклонени базалтови плочи, които изобразяват дванайсетте провинции, където арменците са били избивани от Османската империя през 1915 и 1916 г. , предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Папата изслуша женски хор и произнесе молитва. След това той посети градините на мемориалния комплекс, където поля дърво в знак на мир и възраждане и седна на маса на открито, на която бе поставена книгата за посетители.

"Моля се тук с болка в сърцето никога повече да не се случват такива трагедии, човечеството да не забравя и да знае да побеждава злото с добро. Бог да пази паметта на арменския народ! Паметта не може да бъде да бъде нито заглушена, нито забравена! Паметта е извор на мир и бъдеще!", написа папата в посланието си.

В началото на посещението си в Армения вчера папата изрично спомена геноцида на арменците в реч пред политическата класа на страната в Ереван.

Според арменците през 1915 и 1916 г. Османската империя е избила 1,5 милион от тях. Турция смята това число за завишено и определя случилото се като кървава гражданска война между турци и арменци, а не като геноцид, отбелязва Франс прес. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини