Външни министри от ЕС на среща в Берлин след референдума във Великобритания

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер се среща с петима свои колеги от ЕС в Берлин днес, за да обсъди излизането на Великобритания от блока, съобщава БНР. 

Преди началото на срещата Щайнмайер посочи, че Европейският съюз не трябва да изпада в истерия след резултата от допитването. Политиците трябва да се вслушат в очакванията на европейските правителства, но и в очакванията на европейските народи, каза още германският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Канцеларията на Щайнмайер заяви, че днешната среща е една от многото, които се провеждат в сегашния период, и не трябва да се възприема като "някакъв ексклузивен формат".

В Берлин рано сутринта пристигнаха външните министри на държавите-основателки на ЕС - Хранция, Холандия, Белгия, Люксембург и Италия. Темата на срещата е новата ориентация на ЕС след излизането на Великобритания.

В понеделник пък със своите колеги от тези държави и председателят на ЕС Доналд Туск ще се срещне канцлерът Ангела Меркел.

Щайнмайер посрещна гостите си във вила "Борсиг" на езерото Тегел край Берлин. В началото на разговорите той посочи, че ЕС е успешен проект, който гарантира мир и стабилност. "Няма да оставим да ни вземат тази Европа", заяви пред журналисти Щайнмайер. "Не можем да си избираме искаме ли обща Европа или не – не става дума за желание. Ние имаме нужда от нея", каза още германският външен министър.

В Берлин се очаква да бъде съставен документ с предложения за бъдещото развитие на ЕС. В т. нар. "Берлинска декларация" ще се предложи на страните членки да се предоставя повече свобода и ако те не желаят да участват в различни интеграционни стъпки, да имат това право. Обмисля се и как ЕС да бъде направен по-функционален.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини