Манолова мисли за помощ на производителите на череши

Законът защитавал повече големите собственици на овощни градини

Готова съм да инициирам законодателни промени, които ясно да регламентират защитата на малките производители на плодове. Това каза в Кюстендил Националният омбудсман Мая Манолова, цитирана от „Фокус". Манолова посочи, че от пролетните измръзвания са пострадали предимно малките производители на плодове в региона, които имат между 5 и 15 декара.

„Обикновено се събират и продават около 5 хиляди тона, а тази година са само 2 хиляди тона череши. Това говори, че има много пострадали насаждения. Аз съм готова да дам цялата си подкрепа на черешопроизводителите и да настоявам същото да направят и институциите", каза Мая Манолова.

Тя смята, че законодателната уредба не е съвършена, защото защитава повече големите, отколкото малките, но въпреки това и дребните производители имат възможност да получат обезщетения.

Омбудсманът посъветва производителите на ябълки и сливи, чиято реколта също е поразена, да подадат заявления за получаване на обезщетения.

В сряда Манолова ще има среща с министъра на земеделието и храните, на която ще постави темата за обезщетяване на черешопроизводителите.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини