Военноинвалиди: Не пипайте социалните придобивки в армията

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите в България настоявавсички аптеки, сключили договор с НЗОК, да предоставят лекарства на военноинвалидите и военнопострадалите в страната. Това обяви на пресконференция председателят на съюза мл. лейтенант о.з инж. Петър Велчев.

От съюза настояват също да бъде осъвременен списъкът с лекарствата, които се изписват на военноинвалидите и военнопострадалите. Стана ясно още, че военноинвалидите и военнопострадалите в страната са 5400 души. Те са включени в Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите в Министерство на отбраната, откъдето се издават и здравните книжки.

Оказа се, че военноинвалидите и военнопострадалите доплащат 25% от цената на лекарствата си за разлика от ветераните от войните, които получават безплатно лекарствата си.

Ние не можем да ползваме законовото си право да ползваме безплатно лекарствата си”, коментира Велчев по отношение на лекарствата за военноинвалидите. Искат военнопострадалите – тоест съпругите и децата на военните, да не доплащат 50 %, а да получават също безплатно лекарствата си.

За ветераните Министерство на финансите отделя 2,5 млн. лв. за лекарства на година. Освен това от края на март до края на септември военноинвалидите и пострадалите трябва да подменят военните си книжки, които им дават право на две безплатни пътувания в страната. Досега са преиздадени 1200 книжки.

340 са аптеките в страната, които предоставят лекарства на военнослужещите, концентрирани в големите градове на страната. Затова на много места в страната военноинвалидите и пострадалите няма от къде да си набавят лекарствата. Имало проблеми и с личните лекари, които не работели с наредбата.

Друг проблем е санаториумът в Поморие, който според Велчев е докаран до такова положение на западане, че да може да бъде продаден. През 1931 г. започва строителството на военните санаториуми в Поморие, Хисаря, Наречен и Банкя. „Никой няма право да разпродава имущество, което има друга цел. Ние трябва да оставим тези социални придобивки, за да привличаме хора в армията си”, коментира Велчев. 

По данни на НОИ военноинвалиди и военнопострадалите са 5492, от които 2703 са военноинвалидите и останалите са родителите на военноинвалиди, съпругите и децата им. 319 души са с над 90 % инвалидност, 839 души са със 70-90 % инвалидност, 1749 души са с инвалидност от 50-70 %.

Съгласно данните на НОИ разходите за пенсиите за военноинвалиди и военнопострадалите са в размер на 2 215 695 лв. на година. По 132 лв. получават хората с до 50 % увреждане, 161 лв. е пенсията за хората с 50 % - 70 % увреждане и  172 лв. е пенсията за инвалидност на хората с 90 % увреждане.По 130 лв. получават родителите на загиналите военнослужещи.

Хора, които са си дали живота в армията и казармата, получават 3-4 пъти по-ниски пенсии от инвалидите”, коментира председателят на Съюза. Само за сравнение пенсиите, които получават военноинвалидите и военнопострадалите в Полша са в размер от 800 до 1500 евро.

Тази година се навършват 101 години от създаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и утре от 10.00 часа във Военния клуб ще се състои тържество.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини