Мачовете днес: Гвоздеят в програмата и мечтаният мач на Исландия

Изображение 1 от 4

    Осминафиналната фаза на европейското първенство по футбол приключва днес с два от най-очакваните сблъсъци.

    В първия мач за деня в 19.00 часа Италия и Испания ще се изправят един срещу друг в повторение на финала на европейското първенство преди четири години.

    В другия двубой от 22.00 часа мечтателите от Исландия ще се изправят срещу Англия и ще се опитат да сътворят поредна сензация на турнира.

    Италия даде сериозна заявка за нещо голямо на турнира с представянето си в първите два мача (2:0 срещу Белгия и 1:0 срещу Швеция), но след това допусна загуба от Ирландия (0:1) в мач без значение за "адзурите". Подобно се развиха и двубоите на "ла фурия", които спечелиха първите си два двубоя срещу Чехия (1:0) и Турция (3:0), но след това отстъпиха на Хърватия (1:2).

    Единствените проблеми в лагера на испанците са свързани с напрежението, което медиите създават в него. Испанските журналисти създадоха интрига между селекционера Висенте дел Боске и Педро, който е недоволен от статута си на резерва. Това обаче се оказа силно преувеличено и отношенията в отбора са отлични.

    "Аз съм предпазлив оптимист както винаги. Италия имат отлична защита, но също и добри нападатели, бекове и халфове. С Де Роси в центъра те имат подвижна защитна четворка. Но Италия не е отбор, който играе само в защита. Те промениха централната си линия в сравнение с 2012 година и може би са по-директни сега", сподели Дел Боске.

    "Първата ни цел беше класиране на осминафиналите и я постигнахме. Сега имаме мач срещу един от фаворитите. Странно звучи Италия и Испания да играят още на осминафинал. Но пък ние вече победихме Белгия, която на хартия беше фаворит срещу нас. Така че защо да не направим същото и срещу испанците", коментира селекционерът на италианците Антонио Конте.

    Той все пак заяви, че не е вълшебник и не може да обещае победа, тъй като Испания е фантастичен отбор. Той успя да даде почивка на много от титулярите си в мача с Ирландия и няма да има никакви проблеми със състава. Джанлуиджи Буфон се оплакваше от настинка, но вече е напълно излекуван.

    В последния осминафинал на турнира Англия ще се изпревари срещу голямата сензация Исландия. Преди началото на турнира северняците си поставиха като цел именно мач с "трите лъва" и вече постигнаха мечтата си. Днес те излизат като пълен аутсайдер, но вече демонстрираха, че не трябва да бъдат подценявани.

    Класирането им за елиминациите пък се превърна в национален празник. В цялата страна днешният ден бе обявен за почивен ден, като нито една институция няма да работи, за да може цялото 330-хилядно население да гледа сблъсъка с англичаните.

    "Все едно семейството ти присъства. Познавам вероятно 50% от нашата публика или поне ги разпознавам", заяви исландският защитник Кари Арнасон след историческата победа с 2:1 срещу Австрия. Именно тази атмосфера, която усещат играчите на Исландия е един от ключовите фактори за страхотното им представяне до момента.

    Вечният фаворит Англия пък на пръв поглед има една от най-леките задачи на осминафиналите, но играчите на Рой Ходжсън до момента не впечатляват с играта си. Те излязоха без загуба от групата си, но и само с една късна победа над Уелс (2:1). Те обаче демонстрираха слабост срещу добре организирания тим на Словакия, което подсказва, че подобни проблеми могат да имат и срещу исландците.

    "Да сложа Исландия на тази карта и да имаме шансове да се класираме за четвъртфиналите на голям турнир, това е невероятно. Наистина не е за вярване. Това е един огромен мач. Всичко, за което сме мечтали като малки деца - да играем срещу англичаните. Много се вълнуваме и сме готови. Англия не играе най-добрия си футбол, но това съвсем не ги прави безопасни", коментира нападателят на Исландия Гилфи Сигурдсон, който от дълги години играе на Острова.

    "Ларс Лагербак има огромен принос за шведския футбол, а сега върши страхотна работа и в Исландия. Той е изградил стабилен отбор, който е труден за побеждаване. Неговите шансове да му бъде построена статуя са доста по-големи от моите", коментира селекционерът на Англия Рой Ходжсън по адрес на колегата си и сподели, че не чувства отбора си като фаворит, а играчите му ще трябва да си заслужат победата.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини