Ирландия иска преговори с Лондон за границата

Ирландският премиер Енда Кени е заявил пред парламента, че след Брекзит са необходими преговори с Великобритания за граничния режим, предадоха ДПА и БТА.

"Ранните двустранни преговори между Дъблин и Лондон за британското решение за излизане от ЕС ще се фокусират върху Северна Ирландия, границите между двете държави и зоната с облекчен граничен контрол между двете държави», е уточнил Кени.

"Ще продължим да работим бързо и интензивно с британското правителство и северноирландските власти, за да видим как може заедно да гарантираме, че постигнатото през последните две десетилетия ще бъде запазено, независимо какви споразумения ще бъдат договорени след Брекзита", е уверил той.

Особени притеснения предизвиква потенциалното възвръщане на граничния контрол между Република Ирландия и Северна Ирландия. Контролът беше облекчен постепенно след 1998 г., когато беше подписано мирно споразумение.

"И трите администрации имат обща цел и желаят да запазят зоната с облекчен граничен контрол и отворена граница на остров Ирландия", е подчертал Кени.

Британци, желаещи да запазят европейското си гражданство, "обсаждат" посолството на Ирландия в Лондон и пощенските офиси в Северна Ирландия.

Те питат как да се сдобият с ирландски паспорт, предаде Ройтерс, като цитира ирландското външно министерство.

Формулярите за искания за паспорт, налични в пощите, се изчерпаха. А в посолството бяха получени над 4000 запитвания, докато обичайно са около 200 на ден, съобщи дипломатически източник.

Всеки, който е роден в Ирландската република или в британската провинция Северна Ирландия, или който има родител или баба и дядо ирландци, има право на ирландски паспорт. Около 6 милиона живеещи във Великобритания, имат ирландски паспорт.

"След референдума в Обединеното кралство рязко се засили интересът към ирландските паспорти в Северна Ирландия, Великобритания и другаде - каза ирландският външен министър Чарли Фланаган. - Този засилен интерес очевидно се дължи на тревогата на някои притежатели на британски паспорти, че правата, които имат като граждани на Европейския съюз, внезапно ще бъдат отпаднат".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини