От втория опит: Законът "Кунева" мина на първо четене

Парламентът прие на първо четене Законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Министерския съвет.

От гласувалите 171 народни представители 130 бяха "за", 28 - "против", а 13 се въздържаха, предаде БТА. 
За закона гласуваха 72 депутати от ГЕРБ, 20 от Реформаторския блок, 13 от ДПС, 13 от Патриотичния фронт, 10 от БДЦ - НС и двама независими.

Против бяха 21 от "БСП лява България", 6 от "Атака" и един независим. Въздържали се бяха 8 от АБВ, 3 от "БСП лява България", един от Патриотичния фронт и един независим.

Преди приемане на закона вицепремиерът Меглена Кунева заяви в пленарна зала, че той не е наказателен, а административен. Този закон има административен контрол, подчерта тя. По думите й работата на единния антикорупционен орган ще се проверява от външна оценка. 

Трябва да направим всичко възможно този закон да работи с подкрепата и на парламента, и на цялото общество, заяви Кунева. Надявам се между първо и второ четене да направим един още по-силен закон, посочи тя. 

Миналата година сходен проект, станал популярен като законът на Кунева, беше отхвърлен на първо четене в парламента. 

Текстовете в новия вариант предвиждат изграждане на единен антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. 

Бюрото ще обедини функциите и правомощията на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, отговарящо за проверките на имуществените декларации.

Предвижда се бюрото да се ръководи от директор и четирима заместник-директори, избирани от парламента.
Меглена Кунева заяви, че създаването на добър, единен антикорупционен орган е в основата на новия закон. По думите й бюрото трябва да е единно, силно и да е отчетно пред обществото и пред Народното събрание. 

Според Кунева гарантирането на независимостта на бюрото е много важно. Тя предложи между първо и второ четене на законопроекта да се формира работна група от депутати и експерти, които да предложат законови гаранции за независимостта на органа.

С текстовете се предлага разширяване на кръга от декларираните обстоятелства в единна декларация, обхващаща информацията за имущественото състояние на лицата и данни за възможен конфликт на интереси като подробно са уредени правилата за деклариране и проверката им.

Предвижда се разширяване и на кръга на лицата, задължени да подават имуществени декларации и специалните правила за проверка на декларираното имущество и интереси на магистратите.

Проектът предвижда възможност за образуване на производство по сигнали и медийни публикации. Според вносителите стремежът е да се засили значимостта на сигналната функция на гражданите и медиите.

Кунева заяви, че въпросът с т.нар. анонимни сигнали е един от най-чувствителните. Чухме страховете от злоупотреба, нека ги обсъдим и предложим най-добрия вариант за гаранции, каза тя.

В проекта е заложено изискването за проверка за почтеност на инспекторите като средство за гарантиране ефективността на антикорупционния орган. Предвидено е увеличаване на правомощията по отнемане на незаконно придобито имущество с цел преодоляване затрудненията до този момент при прилагане на процедурата по гражданската конфискация.

Имаме възможност да разширяваме съгласието, защото имаме общ проблем, който да решаваме, каза още Меглена Кунева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини