Тайвански военен кораб изстреля ракета към Китай

Тайвански военен кораб по погрешка е изстрелял свръхзвукова противокорабна ракета, убивайки един човек и ранявайки трима, съобщават местните власти, цитирани от световните осведомителни агенции.

Патрулен кораб е взимал участие във военноморско учение (бил е закотвен), когато ракетата Сюнфън III е била изстреляна, уточнява централната новинарска агенция на Тайван.

Ракетата била изстреляна по посока на континенталната част на Китай и е ударила риболовен кораб край островите Пънху в Тайванския пролив.

Капитанът на кораба, който е тайванец, е загинал, уточняват военните.

Ракетата има обсег от около 300 км, като е изминала разстояние от 75 км преди да падне.

Инцидентът се случва, докато Китай отбелязва 95-ата годишнина от основаването на Китайската комунистическа партия.

Запитан от журналисти дали инцидентът ще засегне отношенията с Пекин, вицеадмирал Мей Чиа-хсу посочил, че военноморските сили на Тайван съобщили за инцидента на тайванското военно министерство.

Не е ясно дали Пекин е бил уведомен пряко.

Засега тайванските военноморски сили не могат да обяснят как се е стигнало до инцидента, по който е започнало разследване.

Китай разглежда Тайван като сепаратистка провинция, която да бъде присъединена към останалата територия - ако е необходимо, със сила. Китай е насочил стотици ракети към Тайван, готови да бъдат изстреляни по всяко време. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини