Руснак, американка и японец на борда на космически кораб, изстрелян от Байконур

Екипаж от руснак, американка и японец е на борда на първия космически кораб от новата серия "Союз МС", изстрелян с руска ракета-носител от космодрума Байконур тази сутрин. Целта на тримата астронавти е международната космическа станция.

Няколко минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ" и пое курс към МКС, предаде пресслужбата на държавната руска корпорация "Роскосмос", цитирана от БТА. Очаква се той да се скачи към руския сегмент на станцията в 7.12 часа българско време в събота.

Модернизираният космически кораб отвежда към МКС руснака Анатолий Иванишин, американката Кетлин Рубенс и японеца Такуя Ониси. За Рубенс и Ониси това е първи космически полет, а за Иванишин - втори. Руснакът летя в Космоса през 2011-2012 г. и прекара там 165 денонощия, уточнява ТАСС.

Модифицираният кораб "Союз МС" е резултат от цялостна модернизация на корабите от серията "Союз ТМА-М". Той разполага с нова командно-телеметрична система, способна да работи чрез спътници-ретранслатори "Лъч", с нова система за сближение и скачване и с друго по-съвършено оборудване.

В корабите от новата серия е подобрена системата за електрозахранване, а слънчевите батерии са по-мощни.
Първото изстрелване на новия кораб трябваше да се състои още през май, но беше неведнъж отлагано по различни причини.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини