Иран предложи да включи България в нов транспортен коридор

Изображение 1 от 5

    Дойде изключително интересно предложение - България да се включи в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България, обяви премиерът в Иран.

    Бойко Борисов говори пред журналисти след срещата си с вицепрезидента на Ислямската република Есхак Джахангири, предаде БТА. 

    "Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите", отбеляза премиерът. 

    По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа. В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, подчерта Борисов.

    Той отбеляза още, че с домакина са разговаряли и за ядрената енергетика - за възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор. Както вече е известно, ще се обсъждат възможностите за продажба на оборудването, изработено за АЕЦ "Белене". 

    Премиерът посочи, че следобед ще има разговори между енергийните министри, на която ще обсъждат по-подробно темата. 

    Тема на днешните разговори са били също сътрудничеството в областта на селското стопанство, на транспорта и комуникациите, на туризма. 

    Обсъдена е и възможността за съдействие на Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Темата ще бъде коментирана между финансовите министри и със съдействието на министъра на външните работи ще се направи необходимото и на европейско ниво, коментира Борисов. 

    "Аз поех ангажимент към моите колеги, включително на Европейски съвет, да поставим темата", добави премиерът. 

    От своя страна Есхак Джахангири отбеляза добрите взаимоотношения между двете страни в миналото и спада, който е отбелязан по време на санкциите. Надявам се със заявената сериозна политическа воля да бъдат съживени тези отношения, заяви домакинът. 

    По думите му фактът, че днес в Иран е пристигнала такава делегация от България, включваща и представители на частния сектор, говори за това, че сериозната политическа воля ще премине в изпълнение. 

    Джахангири отбеляза също, че тема в днешните разговори са били сътрудничеството в сферите на нефта, газа, нефтопреработвателна промишленост, енергийните източници и земеделието. 

    Заявена бе и готовност да се подпомага частният сектор в двете страни, за да могат да се извършват инвестиции. 

    Бяха подписани три меморандума за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, на инвестициите и в областта на малките и средни предприятия. 

    В края на срещата Бойко Борисов покани своя ирански колега да посети България в скоро време. 

    По-рано днес, в културно-историческия комплекс Саадабад, се проведе официална церемония по посрещането на българския премиер, който е на официално посещение в Иран. В състава на делегацията са вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Даниел Митов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Теменужка Петкова и Десислава Танева. 

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини