ЧЕЗ заведе дело срещу България за "стотици милиони евро"

Чешката енергийна група ЧЕЗ заведе арбитражно дело срещу България за "стотици милиони евро" за това, че не е осигурила подходящ климат за запазване на инвестициите на компанията. 

Групата е решила да предприеме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява, се казва още в съобщение на ЧЕЗ до медиите.

"Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка", допълва шеф на дивизията за външни връзки и регулация на ЧЕЗ Иво Хлавач.

ЧЕЗ обяви намерението си да заведе дело срещу България още през ноември миналата година. Тогава групата е изправила до правителството предупреждение, предхождащо жалбата, в което е изявила желанието си спорът да се реши извън съда, като си запазва правото на арбитраж. 

Българската страна обаче не се е възползвала от тази възможност до момента, става ясно от съобщението. 

Искове срещу България заведоха и другите две електроразпределителни дружества у нас. 

Първа такъв иск заведе австрийската EVN - през лятото на 2014 г., като претенциите на компанията са за над 1 млрд. евро за претърпени щети от определяните от енергийния регулатор цени за бита, както и заради дължими на НЕК суми за задължителното изкупуване на енергията от възобновяеми източници.

Жалбата на "Енерго-Про" пък беше внесена преди година и е за 54 млн. евро компенсации от ценови решения в периода 2012-2014 г. 

Исковете на EVN и "Енерго-Про" са на различен етап на изслушване. 

Ако България бъде осъдена и по трите дела, тя ще дължи сума, близка до 2 млрд. евро. 

Преди по-малко от месец България беше осъдена да плати 550 млн. евро на Русия за произведеното оборудване за спрения АЕЦ "Белене" плюс 70 млн. евро съдебни разходи и компенсации и ежедневна лихва от 167 хил. евро при забавяне на погасяване на задължението.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини