Тереза Мей в Единбург, ще настоява за оставането на Шотландия в Обединеното кралство

Британския министър-председател замина за Единбург, където ще обсъди с шотландския първи министър Никола Стърджън последиците от излизането на Великобритания от Европейския съюз и възможностите Шотландия да остане част от него.  

Визитата на Мей се случва само два дни след като тя зае освободения от Дейвид Камерън премиерски пост. Още с встъпването си в длъжност новият лидер на Консервативната партия отбеляза колко важно е за нея да запази целостта на Обединеното кралство. 

"Това посещение в Шотландия е първото ми като министър-председател и аз идвам, за да покажа ангажимента си за запазване на този специален съюз, издържал с векове", каза Тереза Мей.

Великобритания ще напусне ЕС, въпреки че 62% от шотландците гласуваха против решението. Затова Никола Стърджън заяви, че ще потърси алтернативни варианти за оставане в съюза, включително и втори референдум за отделяне на Шотландия от Великобритания. 

През 2014 г. 55% от шотландците отхвърлиха идеята за независимост, но оттогава насам Шотландска национална партия на Стърджън набра популярност, спечелвайки 56 от 59-те места, отредени на страната в британския парламент. 

Едно от основните искания на шотландския политик е запазването на отношенията между ЕС и страната й да е ключов въпрос в преговорите, които Великобритания ще проведе преди окончателно напусне блока.  

 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини