САЩ отказали убежище на турски генерал, Гърция връща избягли

САЩ отказали убежище на турски генерал, живеещият там турски проповедник Гюлен заяви, че е готов да бъде екстрадиран в Турция. Гърция ще върне избягали военни.

Съединените щати са отказали да дадат убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик", който бе обвинен от властите в своята страна, че е замесен в неуспешния опит за държавен преврат, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от ТАСС и БТА.

През уикенда генерал Бекир Ерджан Ван помолил представители на американските власти за убежище. Те обаче му отказали, заявиха източници на "Ню Йорк таймс". Американският вестник не дава повече подробности. 

Вчера турски медии съобщиха, че генерал Ван е бил задържан заедно с други офицери.

В "Инджирлик" са базирани самолети, които САЩ и техните съюзници използват за нанасяне на въздушни удари в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Заради опита за преврат в Турция полетите от базата бяха преустановени за около едно денонощие. Те вече бяха възобновени. 

Гюлен ще се подчини

Междувременно намиращият се в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Ердоган обвинява за неуспешния опит за преврат, каза, че ще се подчини на евентуално решение за неговата екстрадиция от страна на американското правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с превратаджиите и обвини Ердоган, чесам е инсценирал военния метеж. Гюлен говори с преводач пред репортери в град Сейлърсбърг, щата Пенсилвания, където живее. 

Турските власти веднага след потушаването на преврата настояха пред правителството на САЩ да екстрадира Гюлен. Държавният секретар Джон Кери каза вчера, че такова официално искане от Анкара не е постъпвало и че Вашингтон ще го разгледа, ако в него се представят ясни доказателства за причастност на Гюлен към осуетения преврат.

Дипломатически казус за Гърция

Анадолската агенция съобщи, че гръцките власти са започнали процедурите по екстрадиране на осмината турски войници, които избягаха с хеликоптер след проваления опит за преврат и се приземиха на летището в Александруполис. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се е обадил на своя турски колега Бинали Йълдъръм късно снощи, предаде "Фокус".

БНТ обаче съобщи, че турските военни днес ще подадат молбите си за политическо убежище.

Ципрас е поздравил турските граждани и тяхното правителство за усилията да се противопоставят на опита за преврат, отбелязвайки „важността за целия регион от поддържането на конституционния режим и стабилността на Турция“. Той е посочил и подкрепата си към населението и правителството на страната.
Йълдъръм е благодарил на Ципрас за подкрепата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини