Напрежение между Анкара и Атина заради избягали военни

Расте напрежението между Анкара и Атина заради военни, които се приземиха с турски хеликоптер в Александруполис. Те са искали да се приземят в България.

Недостигът на гориво принуждава турските военни да кацнат на летище Александруполис, съобщи БНР. Военните ще бъдат съдени за незаконно влизане в Гърция.

Гръцкото правителство заяви преди два дни, че турският хеликоптер "Блекхоук", с който осем турски военни избягаха в Гърция след опита за преврат в Турция, ще бъде върнат "възможно най-скоро". 

Гръцката полиция съобщи, че арестуваните са двама майори, четирима капитани и двама сержанти първи ранг. Според турски източници групата се състои от двама майори, капитан и петима редници.

В сложен казус с неизвестни последствия за двустранните отношения се превърна съдбата на турските военни. Те подадоха иск за политическо убежище пред миграционните власти, а процедурата изисква време. 

Анкара настоява за незабавна екстрадиция. Турският посланик в Атина каза, че ако метежниците не бъдат екстрадирани „това няма да помогне на двустранните отношения“. 
В гръцките медии веднага се появиха коментари: “Турският посланик заплашва Гърция“.

На първото заседание на съда в Александруполис дори полицията се намеси, като отстрани наблюдатели по делото, които заплашвали подсъдимите турски военни с „Предатели, ще ви убием“ . Това съобщи адвокатът по защитата Василики Маринаки.

"Случаят е изключително сложен, по много причини, особено от дипломатическа гледна точка. Разбирам, че е много трудно за гръцкото правителство, защото живея близо до границата и знам какво може да се случи, ако отношенията ни с Турция са лоши", коментира пред медиите адвокат Василики Маринаки.

Опозицията, както и авторитетни гръцки магистрати, предупредиха правителството да спре коментарите по казуса, защото „компрометират гръцкото правосъдие“, което е независимо. 

Министърът по миграцията Музалас изрази безпокойство за засилване на миграционната вълна при тези събития в Турция. Засега не се отчита повишен натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини