Видя ли се краят на конкуренцията между Samsung и Apple в пазара на смартфони?

Samsung и Apple продължават да са двете компании, регистриращи най-много продажби на смартфони в индустрията и поне на този етап другите производители не успяват да открият правилния бизнес модел, за да се конкурират с тях. Все пак този сегмент се развива с изключително динамични темпове и въпреки тяхната доминация ситуацията се променя доста бързо и това налага постоянни промени в стратегията на компаниите. Последният доклад на анализатори от Kantar Worldpanel е много интересен, тъй като в него те изразяват позицията, че двуполюсния модел и конкуренцията между Samsung и Apple в пазара на смартфони е към своя край.

Конкретните данни в него показват, че през последното тримесечие корейският производител доминира на американския пазар с дял от 36%, докато Apple отчита 29% от продажбите за същия период. Идентична е и ситуацията и в други ключови пазари на територията на Европа, като например Великобритания, където разликите между тях са минимални, но не това е най-важното според доклада на Kantar Worldpanel. Добра илюстрация на тяхната теза е китайския пазар където само преди няколко години Samsung регистрираха 34% от доставките на смартфони, но днес тази стойност е едва 9% и сега водещия производител в страната е Huawei.

Aнализаторите твърдят, че конкуренцията между двата най-големи производителя е към своя край, тъй като те трябва да спрат да полагат усилия да се съревновават помежду си, тъй като заплахата за тях идва от другите брандове. Все повече китайски компании като Xiaomi набират голяма популярност, а Huawei дори изразиха увереност, че до края на десетилетието, че ще регистрират най-много продажби в пазара на смартфони. Google също смятат да започнат да произвеждат собствени смартфони с Android, което означава, че ни очакват много интересни събития, които окончателно ще сложат край на двуполюсния модел между Samsung и Apple.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини