Протопланета нарисувала дясното око на Луната

Открай време се намират хора, които казват, че виждат човешко лице на Луната. Даже във френския антастичен филм от 1902 година го показват доста буквално. За астрономите това, разбира се, е съвсем друга история. Сега с едно ново проучване те са изчислили, че дясното око на "Човекът в Луната" вероятно е създадено при удара на масивен астероид в Луната преди 3,8 милиарда години.

Ново изследване разкрива изненадващо огромния размер космическия пътник, "изрисувал" окото на лунния диск. Според прессъобщението на университета Браун, кратерът Imbrium Basin (дясното око на лунния лик) вероятно създаден от астероид с размер 240 км. При този размер, това всъщност е протопланета, както е класифициран обектът и в доклада на учените. 

Предишните оценки за размера на астерида, създал кратера, бяха на базата на компютърни модели, като според тях той е бил 80 км. Но сега екипът симулирал катастрофата в лаборатория. Използвали голям пистолет, с който обстреляли  алуминиева плоча с малки метални топчета със скорост над 13,000 мили в час. В резултат на изследванията, екипът смята, че части от астероида са се откъснали след сблъсъка, набраздявайки терена около кратера, и са се отправили обратно в космоса. Всичко това вероятно се случило преди 3,8 милиарда години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини