Глобалното затопляне се случва по-бързо от очакваното

Земята е на път да преживее най-горещата година в историята си. Глобалното затопляне се случва по-бързо от очакваното. Това съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в четвъртък.

Температурите, отчетени главно в северното полукълбо през първите шест месеца на годината, заедно с ранно и бързо топене на арктическия лед и „нови висоти“ в концентрациите на въглеродния двуокис, говорят за ускорение на климатичните промени, казват метеоролозите.

Юни е 14-тият пореден месец на рекордна топлина, казва агенцията на ООН. Тя призова за бързо прилагане на глобалния пакт, договорен в Париж през декември 2015, за ограничаване на изменението на климата, включително чрез скорошно пренасочване от изкопаемите горива към зелена енергия.

“Това, което наблюдаваме досега за първите шест месеца на 2016 г., наистина е доста тревожно,” коментира Дейвид Карлсон, директор на Програмата за изследване на климата при СМО. “Тази година показва, че планетата може да се затопля по-бързо, отколкото сме очаквали, и за много по-кратко време … Ние не разполагаме с толкова време, колкото си мислехме досега“.

Средната температура през първите шест месеца на 2016 г. е с 1,3°C по-висока спрямо прединдустриалната епоха от края на 19-ти век, според космическата агенция НАСА.

“Почти не съществува правдоподобен сценарий, на този етап, който да ни донесе нещо различно от една необичайна година по отношение на топенето на ледовете, нивата на CO2, температурата – всичко, което следим“, каза Карлсон. “И ако тази година ни носи толкова изненади, то колко още изненади ни чакат занапред“?

“Промените в климата, причинени от задържащите топлината парникови газове, няма да изчезнат. Това означава, че ние ще преживяваме все повече горещи вълни, по-обилни валежи и потенциално по-опасни тропически циклони”, заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини