Нещо странно става в Сибир – земята пружинира

Земята в Сибир се държи меко казано странно. Преди време без да е ясна причината, на няколко места се появиха гигантски кратери. Наскоро един от тях избухна с такава сила, че взривът беше чут на 100 км от мястото.

Тези дни земята продължава да се държи не просто странно, а направо невероятно: появиха се петна, които пружинират като трамплин. Според изданието The Siberian Times, учените нямат отговор за ставащото в Сибир. Според тях обаче, случващите се необясними неща са свързани едно с друго.

Времето в района на Арктика е необичайно топло тази година. Част от вечно замръзналата земя вече се е размразила. Когато т.нар „пермафрост“ се размрази и се превърне в мека почва, втечненият метан, затворен дотогава от мразовитите полета, се превръща в газообразен. Изглежда това е причината за „пружинирането“ на почвата. Екип изследователи, посетили мястото са открили изпускане на газ метан и въглероден двуокис от около 15 подобни „пружиниращи“ петна в Сибир.

Метанът и въглеродният двуокис са парникови газове и са причина за задържане на топлината в атмосферата. Според проучване, ако вечно замръзналите площи се разтопят, ще бъдат освободени парникови газове, които ще удвоят въглеродните емисии в атмосферата. Ако това е така, не само странното поведение на земята в Сибир е причинено от промени в климата, но и самото то ще доведе до още по-резки промени в климата. Това е доста плашещо.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини