Орбан хвали "смелия" Тръмп: Прав е, да спрем износа на демокрация

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че Доналд Тръмп е предложил политики в областта на безопасността, които Европа трябва да приеме присърце, за да разреши кризата със сигурността, която е свързана с безконтролната миграция, цитиран от Ройтерс. 

По време на реч в университет в Байле Тушнад, Румъния, унгарският лидер отново свърза увеличението на заплахите за сигурността с нарасналия поток от мигранти и цитира предложенията на Тръмп в борбата срещу тероризма, направени на конвента на Републиканската партия.

Тръмп прие номинацията на републиканците за кандидат за президент на САЩ в четвъртък. Тогава той очерта приоритетите си в сигурността, включително спиране на миграцията от държави, свързани с тероризъм и прекратяване на политиката на сваляне на режими.

Орбан очевидно подкрепя някои от точките на американския милиардер. 
„Не съм участник от кампанията на Доналд Тръмп”, каза той и добави: „Но аз чух кандидата и трябва да ви кажа, че той направи три предложения за борба с тероризма. И като европеец, едва ли мога по-добре да кажа, от какво Европа се нуждае”, добави той.

По думите му, Европа се нуждае от създаване на мрежа с национални разузнавателни агенции.

„Второто нещо, което каза този смел американски кандидат за президент, е да се изостави политиката на експорт на демокрация. Не бих могъл да го кажа по-точно”, изтъкна Виктор Орбан.

Според него западните страни действат безразсъдно като свалят недемократични, но стабилни режими в Либия, Сирия и Ирак, без гаранции за стабилност след това, поставяйки  Европа пред проблем с масова вълна от мигранти.

По-лошото, смята той, вместо да подкрепят режимите, които се опитват да контролират раздираните от войни страни в Северна Африка и Близкия изток, Европа ги критикува за липса на демокрация.

Ако поддържаме като приоритет демокрацията пред стабилността в региона, малка е вероятността да успеем, ние ще създадем нестабилност, а не демокрация. Това е големият урок по отношение и на настоящите събития в Турция, продължи Орбан.

„Разбира се, ние не сме безразлични за качеството на политиките там или за човешките права. Но основният приоритет за Турция е да остане стабилна, защото ако бъде дестабилизирана, десетки милиони хора от този регион ще залеят Европа без филтър, контрол или пречка”, предупреди той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини