Юнкер: Турция не е в позиция да се присъедини към ЕС скоро

Турция не е в позиция да се присъедини към Европейски съюз скоро и преговорите за това ще бъдат незабавно преустановени, ако бъде върнато смъртното наказание в страната, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юкнер, цитиран от Ройтерс. 
 

"Вярвам, че Турция в настоящото си състояние не е в позиция да стане членка скоро и дори в по-дългосрочен план", каза Юнкер в интервю за телевизия Франс 2.

По думите му държава, която прилага смъртното наказание, няма място в съюза.

Турските власти обмислят връщане на смъртната присъда заради извършения на 15 юли опит за преврат. Продължават арестите и уволненията заради неуспешния метеж. Задържани са над 60 хил. души, сред които войници, полицаи, съдии, учители, журналисти и други. 

Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и поддръжниците му за опита за сваляне на властта. Турция иска Гюлен, който живее в Пенсилвания, САЩ, да бъде екстрадиран.
.
И непризнатата Севернокипърска турска република е обявила свързаната с Гюлен организация ФЕТО за терористична, предава Ню Юръп. От Турция са пристигнали екипи, които да разследват дали разположените в Кипър войници имат общо с преврата. Военните на Анкара в северната част на острова наброяват 35 хил. 

Очаква се премиерът на републиката Хюсеин Йозгюргюн да се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара. 


 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини