Нивото на безработица в община Смолян намалява, най-добре се развива Рудозем, в Баните са най-зле

Безработица за област Смолян за първото полугодие на тази година е 14.1%, обяви днес на пресконференция директорът Бюро по труда в Смолян Замфир Копчев. С много близки нива на хора без работа са областите Шумен-14%, Разград-14.1 %, Силистра с 14.3%, Сливен-14.4% и Търговище с 14.6 на сто безработица. Значително по-високи са нивата на населението без трудови доходи в областите Враца-17.4%, Монтана-18% и Видин с 20.6 на сто безработно население.

Според Копчев тендецнията е намаляване на нивото на безработица в Смолянска област, особено на фона на предходни периоди, в които сме били трайно в последната тройка. Въпреки това се задълбочава негативната тенденция за категории от трайно безработни лица, които нямат нужната квалификация и не отговарят на изискванията на работодателите, което води до  увеличаване на продължителността на регистрация като безработни.

„Имаме сериозно завишение в този показател на продължително безработните лица, да се надявам че оттук нататък ще се инициират вече на държавническо ниво програми, които с комплекс от мерки - квалификация плюс осигурена заетост, ще се опитат по някакъв начин да върнат тези хора на пазара на труда. Ще се инициират мерки, които да са свързани с мобилността на регистрираните безработни лица“, каза още шефът на Бюрото по труда.

По отношение на пазара на труда по общини най-добре се развива Рудозем, а най-зле е община Баните. За първите 6 месеца на 2015 година в община Смолян са били регистрирани 2286 безработни лица, към настоящия момент те са 1633. Огромното намаление на регистрираните безработни лица е в община Рудозем - близо 50 процента. „Веднъж фирмите там постоянно заявяват работни места, а и трудовата миграция, сезонно мигрират в страната и извън страната“, коментира Копчев.
Община Баните е общината, където процентът на продължително безработните лица е най-голям, при 517 души, 320 от тях са с регистрация над 1  година. „Просто алтернативите там почти ги няма, регистрирани са предимно лица във възраст над 50 години, предимно жени и е много трудно устройването им на работа, а и реалния бизнес, който създава работни места, предвид отдалечеността и това че липсват квалифицирани кадри също не инвестират там“, коментира още шефът на Бюрото по труда в Смолян.


СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини