Унгарец отвлече 2-годишната си дъщеря от България

Момиченце на година и девет месеца е изведено от страната от баща си, унгарски гражданин, без разрешението на майката. Малката Ема, която вече е в Унгария, е с българско гражданство. 

Деница Димитрова е женена за унгарски гражданин и живеят заедно в Ливан. Когато дъщеря им навършва 10 месеца, те се връщат да живеят в България. След време жената подава документи за развод, но не лишава бащата от възможност да се вижда с детето, разказа бТВ.  

Преди отвличането майката се съгласява бащата да се срещне с момиченцето в столичен мол, за да се запознае то с чичо си. По-късно става ясно, че детето е напуснало страната с легален международен паспорт. Деница обаче изрично е съобщила в унгарското посолство, че не е съгласна с издаването му. 

Според aдвокат Сокол Недков са налице признаци за международно отвличане на дете. Издаването на задграничен паспорт не би следвало да се случва, когато няма съгласие на двамата родители, освен ако няма съдебно решение, което да замести съгласието на единия родител. Адвокатът допусна, че е възможно унгарският съд да е взел подобно решение. По думите му обаче, съдът, компетентен по въпроса, е българският, защото до момента на отвличането детето е пребивавало в България.
 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини