Медиите напускат Полиграфическия комбинат

Една от най-емблематичните сгради в София – тази на Полиграфическия комбинат на „Цариградско шосе“, вероятно скоро ще има нов собственик.

До два месеца се очаква всички издания на „Медийна група България холдинг“ да бъдат преместени в нов бизнес център на ул. „Кирил и Методий“, съобщиха журналисти от медиите на Венелина Гочева пред OFFNews.

На новия адрес ще отидат редакциите на всекидневниците „24 часа“ и „България Днес“, седмичникът „168 часа“, както и списанията от групата.

Още в края на миналата година от сградата на „Цариградско шосе“ № 47 се изнесоха медиите с марка „Труд“, които в момента се помещават в сградата на Музея за социалистическо изкуство край столичния КАТ.

Наскоро "Медийна група България холдинг" финализира сделка по продажба на "Печатница София", която също се намира в Полиграфическия комбинат, а в медийно съобщение, публикувано в „24 часа“, промяната беше представена като "част от плана за преструктуриране на бизнеса и погасяване на данъчни задължения към държавата чрез продажба на активи".

На 1 юни в партидата на фирмата "Печатница София" ЕАД в търговския регистър е внесено заявление с договор от 20 май, където се вижда купувачът - фирмата "А. Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, собственост на кипърска офшорка.

За управител е назначен 63-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на дружеството "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Ирена Кръстева и Делян Пеевски построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

През октомври 2014 г. фирмата "Карано пропъртис", собственост на лихтенщайнско дружество, придоби Полиграфическия комбинат отново от фирма на Венелина Гочева, след това го отдаде под наем на "Благоевград БТ", като накрая цигареното дружество го купи.

Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“ е построен през 1954 г. Площта на сградата е 50 000 кв. м. Като концепция архитектурата на сградата силно наподобява на тези на Министерски съвет, Президентството и БНБ.

В частта от сградата от ул. „Ракитин“ се намира „Полиграфия офис център“, в който инвеститори са британската Нортридж Кепитал, Ей Джи Кепитъл и БЛД Асет Мениджмънт.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини