Президентът на Венецуела уволнява всички, които не го харесват

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е наредил да бъдат уволнени всички държавни служители, които не го харесват.

Държавният глава на южноамериканската държава е определил дори срок от 48 часа на министрите си да освободят всички работници в публичната сфера, които искат да бъде свикан референдум за освобождаването му от този пост, съобщи говорител на социалистическата партия в Каракас, цитиран от Ройтерс.

Стотици служители в обществения сектор твърдят, че са били освободени от работа само заради това, че са подписали петиция срещу непопулярния президент, обясняват организации за защита на човешките права и местни медии. 

Конституцията на Венецуела позволява провеждане на референдум за освобождаване на държавния глава по средата на шестгодишния му мандат. Опозицията настоява за референдум срещу Мадуро, твърдейки, че той носи основната вина за икономическата и социалната криза в страната.

През последните месеци опашките в супермаркетите и бунтовете за храна се превърнаха в ежедневие във Венецуела. В страната има остър недостиг от основни стоки, инфлацията е трицифрен процент, има дълбока рецесия, а рейтингът на президента Мадуро падна до рекордно ниски нива.

Дори и догодина референдумът срещу него да мине обаче, до края на мандата постът ще бъде поет от вицепрезидента на страната и социалистите ще останат на власт във Венецуела, уточнява Ройтерс.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини