Учените разработиха начин да направят мишки прозрачни и да светят в тъмното

Изследователите са успели да направят трупове на гризачи напълно прозрачни, което позволява пълен оглед на органи и кости.

Екип от Германия е постигнал ефективен начин учените да изследват вътрешността на телата на животните. The Wall Street Journal съобщава, че учените са успели да направят труповете на гризачи напълно прозрачни, което позволява пълен оглед на органите и костите им. Процесът е документиран в наскоро публикувано проучване и се нарича uDISCO.

Изследователите третирали тялото с различни химикали, за да го дехидратират и да отстранят липидите,  докато не станали порозрачно. Това продължило с дни, пробата се свила значително, но в резултат учените могли да изучат цели системи наведнъж, вместо да действат секция по секция.

Екипът инжектирал животното с флуоресцентно багрило, което накарало централната нервна система  да свети в зелено. Същата техника може да се приложи и в други области, които изискват повишена видимост.

Изследователите се надяват да продължат това изследване с човешки мозък, за да го картографираъ и да научат повече за неврологичните заболявания като Паркинсон.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини