Промените в НПК слагат край на бегълците от правосъдие и дела до безкрай

Край на бавното правосъдие у нас цели законопроектът за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс, който министерството на правосъдието публикува за обсъждане. 

Законопроектът предвижда провеждането на открито разпоредително съдебно заседание с участието на всички страни в процеса. Новите правила възпрепятстват многократното връщане на делото в досъдебна фаза, както се случва в момента. 

Това ще дисциплинира както прокуратурата, така и съдиите, които ще трябва да изчистват на разпоредително заседание всички допуснати нарушения, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева по БНР. 

Многобройните връщания се използват от съда и за бягане от "горещите картофи", от тежките дела, а прокурорите предпочитат съдът да върне делото, за да няма оправдателна присъда за статистиката. Механизмът за връщане се използва активно и от адвокатите, стана ясно от думите на Захариева. 

Въвежда се незабавно изпълнение на присъдата още от касационния прокурор, съобщи още Екатерина Захариева и нарече недопустимо сегашното двуседмично пътуване на документите от касационния съд до първоинстанционния. Това според министъра ще ограничи случаите на т.нар. "бегълци от правосъдието".

Практиката с гривните за електронно наблюдение е добра практика, но не е оправдано масовото ѝ използване, заяви още министър Захариева. Тя уточни, че процедурата за нова обществена поръчка за такива гривни е на финала и ще бъде финансирана от Оперативна програма "Добро управление".

Предвиденото в измененията дистанционно изслушване на вещите лица във видеоконферентна връзка пък се очаква да доведе до отпадане на причините за отлагане на дела заради невъзможност за явяване на вещите лица. 

Друг нов момент е свързан с оповестяването на мотивите към присъдата, което понякога се забавя с месеци и води до изтичане на абсолютната давност и невъзможност доказано виновно лице да изтърпи наказанието си. Досегашният 30-дневен срок се удължава до 60 дни заради делата с висока фактическа и правна сложност, които включват огромен обем материали.

Има и промяна в сроковете за досъдебно производство. Административният ръководител на съответната прокуратура ще може да постановява само еднократно удължаване с два месеца, а не както е досега многократно.

Законопроектът отчита както правата на обвиняемия, така и правата на жертвите, отбеляза още Екатерина Захариева. Разширява се възможността за подаване на жалби за бавност на процеса и освен на обвиняемия и на неговия защитник, тя се предоставя и на пострадалите от престъпления.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини