Panasonic и Sony създават алианс за разработка на 8К-телевизори

Японските производители на електроника Panasonic и Sony възнамеряват да обединят усилията на телевизионните си подразделения за разработване на телевизори, способни да възпроизвеждат видео с ултра-резолюцията 8K, четири пъти превъзхождаща предишния 4K стандарт и 16 пъти Full HD. Японските производители разчитат, че с помощта на алианса ще могат да си върнат загубените позиции и влияние на световния ТВ-пазар, където сега лидери са южнокорейски компании, съобщава Nikkei.

Японските производители се заловиха да заемат челните места още в началния етап на развитие на пазара на телевизорите с плосък панел, но в средата на 2000-та година бяха изпреварени пред играчите от Южна Корея и Китай. През 2015 г., Sony и Sharp бяха единствените представители от Страната на изгряващото слънце в челната десятка на най-големите световни телевизионни производители по отношение на продажбите.

Panasonic и Sony са решили да заложат на флагманските и скъпи продукти, като 8K-телевизорите. Към днешна дата, това е най-технологичния и иновативен формат на пазара, осигуряващ реалистична картина дори и на голям екран. През 2018 г. Япония първа в света планира да започне пълномащабно 8К телевизионно излъчване. За това са необходими най-новите технологии и значителни инвестиции, така че Panasonic и Sony се опитват да привлекат и други японски фирми, за да споделят с тях тежестта на разходите по разработката.

Телевизионният оператор NHK ще осигури високо качество на излъчването и разработване на съответните стандарти. Също така съвместен екип ще създава необходимите технологии в областта на звука и компресирането на данните, а в разработването на процесорите трябва да помогне японския чипмейкър Socionext, който е съвместно предприятие на Fujitsu и Panasonic.

Sony планира да пусне първите телевизори с поддръжка на 8K през 2020 година. Въпреки, че Panasonic все още не е назовала определени дати, тази компания също ще се опита да представи подобни телевизионни модели до началото на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., за да се възползват от нарастващото търсене на телевизори, които обикновено са придружени от големи спортни събития. Тъй като и двата производителя ще се конкурират на един пазар, те ще се постараят да диференцират продуктите си.

Наблюдатели отбелязват, че за създаването на подходящото за 8К-телевизорите съдържание и развитие на пазара е необходимо време. Panasonic и Sony са стигнали до извода, че развитието на 8K технологиите по единично ще е нерентабилно. Затова са решили да работят заедно, едновременно продължавайки да пускат на пазара 4K телевизори, които се радват на добро търсене.

Очаква се, че освен телевизорите, Panasonic и Sony ще прилагат 8K-технологията и в друга електроника, като например в цифровите фотоапарати.
 

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини