Германия се "гъне" пред Турция, решението за Арменския геноцид не било правно обвързващо

Германският външен министър и говорителят на канцлера Ангела Меркел заявиха, че решението на германския парламент от юни, обявяващо кланетата на арменци през Първата световна война от османските турци загеноцидне било правно обвързващо, коментари, които биха могли да спомогнат за подобряване на отношенията с Турция, отбелязава „Ройтерс”.

„Германският парламент естествено има правото и свободата да приеме каквото и да е решение, но самият Бундестаг изтъкна, че не всяко решение е правно обвързващо”, заяви пред репортери германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.  

Щефан Зайберт, говорител на Меркел, повтори посланието отново и отновопо време на редовна пресконференция на правителството няколко часа по-късно, като същевременно настоява, че правителството на Меркел не било сервилно към исканията от страна на Турция.

Турция приема, че много арменци християни са били убити при сблъсъци със силите на османските турци през Първата световна война, но оспорва твърденията, че са загинали около 1,5 млн. души, а също така отхвърля, че убийствата са били оркестрирани и представляват геноцид. Турция реагира на решението на Бундестага, като не допусна делегация от германски депутати да посетят 250-те германски войници във военновъздушната база „Инджирлик”.

Зайберт настръхна срещу статия в сп. „Шпигел”, в която се посочва, че правителството се било дистанцирало от решението на парламента преди срещата на Меркел през следващата седмица с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и нейните колеги от Италия и Франция

Не може да има разговор, че германското правителство се дистанцира от резолюцията за Армения”, посочи говорителят, допълвайки, че правителството било отделен конституционен субект от парламента и не можело да се намесва в неговите решения.

Говорителят на германското външно министерство Матиас Шефер от своя страна заяви, че било „очевидно”, че на германските законодатели трябвало да им бъде позволено да посетят войниците в базата близо до сирийската граница. По думите на Шефер, Турция и Германия продължавали да разговорят по проблема, но той очаквал посещението, планирано за октомвро, да се случи.

Медиен съветник на Ердоган пък изтъкна пред германската телевизия ARD, че  изявленията на германските власти, обясняващи незадължителния характер на резолюцията, не биха били достатъчни, за да бъде позволено на германските депутати да посетят войниците в „Инджирлик”.

Проблемът също така разкри разделенията между християндемократите на Меркел и социалдемократите, по-малкия коалиционен партньор в управляващата коалиция.

Томас Оперман, който е шеф на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага, обяви, че резолюцията за Арменския геноцид не е правно, но политически обвързваща.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини