Ислямистите от „Абу Саяф“ поеха отговорност за смъртоносния взрив на Филипините

Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви „положение на беззаконие“ в южния остров Минданао, където бомбено нападение отне живота на 14 души, а около 70 бяха ранени вчера. Отговорност за нападението пое ислямистката групировка „Абу Саяф“. 

Взривът стана на оживен пазар в родния град на държавния глава – Давао, в близост до скъп хотел, предпочитан от туристите в града. Мястото е любимо и на самия президент. По време на експлозията Дутерте е бил в града. 

Впоследствие той посети мястото на инцидента и заяви, че съобщението му не е обявяване на извънредно положение, но дава възможност да се пратят военни в градове, за да помагат на полицията на контролни пунктове и за увеличаване на патрулите, както и за да претърсват помещения. 

Говорител на екстремистите заяви, че нападението е било „призив за единство към всички муджахидини в страната“ в отговор на правителствените операции срещу тях. Бяха отправени предупреждения и за нови атаки през следващите дни. Дутерте обаче заяви, че се проверяват и версии за други извършители, включително наркотрафиканти, срещу които той води кървава кампания.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини