Протести срещу бежанци и сблъсъци в Гърция и Германия

Изображение 1 от 2

    Гръцката полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу бежанците. Съобщава се и за подобни сблъсъци в Германия.

    Полицията на гръцкия остров Хиос използва сълзотворен газ, за да разпръсне протест срещу намиращите се на острова бежанци, съобщава местниятия печат.

    Протестното шествие започнало мирно, но се стигнало до безредици, когато протестиращите се насочили към лагера Суда, където са настанени 1800 бежанци. 
    Подобни протести има често и в Германия.

    Днес в германския град Бауцен станаха сблъсъци между местни жители и бежанци, съобщи местната полиция.

    На един от площадите на този саксонски град се събраха около 80 местни жители, включително жени, и примерно 20 мигранти. Очевидци твърдят, че двете групи се обиждали, в ход бяха пуснати и бутилки.

    Пристигналите около 100 служители от силите разграничиха спорещите и се опитаха да ги изтласкат от площада. Тогава от мигрантските редици полетяха дървени палки и бутилки срещу силите на реда. Няма съобщения за пострадали или жертви.

    По-късно някои от крайнодесните активисти замеряли с камъни линейка, като й попречили да се приближи до приюта, за да окаже помощ на ранен мигрант.

    През февруари пожар повреди бивш хотел в Бауцен, превърнат в подслон за бежанци, а минувачи се радваха на това.

    В края на август германският канцлер Ангела Меркел беше посрещната с освиркване от протестиращи при пристигането си в бежански център в град Хайденау в Саксония. Протестиращите срещу вълната от бежанци в града се събраха около бежанския център по призив на крайнодесни групи, след като стана ясно, че Меркел ще посети центъра. Тогава при появата й около 150 демонстранти започнаха да скандират "Предателка!" и "Ние сме глутницата!", имайки предвид определението, използвано от член на правителството, за действията на крайната десница в Хайденау. 

    Протестите в Хайденау срещу прилива на бежанци в града също прераснаха в сблъсъци с полицията.

    Насилие срещу бежанци бе избегнато в София

    Тази сутрин районът около бежанския лагер в столичния квартал "Овча купел" е бил обграден от полиция след сигнал, че младежи с бухалки възнамеряват да нападнат мигрантите. Няма нападнати мигранти край бежанския лагер снощи, заяви за Нова телевизия Петър Василев, началник на 6 РУП на МВР - София.

    До сблъсъци не се е стигнало, имало е само викове. Не са чупени стъкла на коли, уточни Василев. 

    Причината за напрежението според местни жители е фактът, че предния ден бежанци се били нахвърлили върху българин и потрошили автомобила му. 

    Източник: dir.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини