Българчетата прекарват 80% от времето си в интернет

Българчетата прекарват 80 на сто от времето си в интернет, сочат данни на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето.

Това съобщи пред БНР Ивелина Атанасова - председател на Фондация "Дигитални деца". 

Според статистиката над 30 процента от българчетата водят кореспонденция с непознатичрез размяна на лични съобщения. 

80 процента от българските деца са склонни да излъжат за възрастта си, за да получат достъп до забранено съдържание, а една пета от тях попадат на порнографски сайтове случайно. 

Едва половината от родителите са наясно с преживяванията на децата си в интернет-пространството. 

Инициативата "Digital Sit" вече е част от проекта на просветното министерство "Твоят час". Тя е насочена към сигурността на децата в глобалната мрежа и има амбицията да помага на родители, учители и ученици да повишат дигиталната си грамотност и работата с цифрови технологии. 

Предишна статистика все пак разкри, че макар и голяма част от малчуганите да влизат редовно в интернет, то вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред изключително малък процент от по-големите деца. 

Явно новите технологии навлизат все по-бързо сред подрастващите, като в някои случай малчуганите използват смартфони и таблети преди да проходят.
Британското правителство, например, предупреди през 2013 година, че прекарването на твърде много време пред електронните екрани може да доведе до емоционални проблеми при децата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини