Без наказания и интернати за децата престъпници

Държавата премахва наказанията за малолетните деца, престъпили закона, и ги заменя с възпитателни мерки. Интернатите пък ще се преобразуват в центрове.

Това предвиждат законови промени в областта на детското правосъдие, които бяха представени от министъра на правосъдието Екатерина Захариева на пресконференция в Министерски съвет, съобщиха БТА и Дарик радио. 

Според промените интернатите вече няма да имат решетки, ще са открит тип и децата ще получават добро образование, каза Захариева. Тя посочи, че промените предвиждат малолетни да бъдат настанявани в тях само в краен случай, като за повечето ще се търсят специално обучени приемни семейства. 

В центровете ще бъдат настанени максимум до 10 деца в среда, близка до семейната. Изрично е предвидено в едно помещение да не могат да живеят повече от 3 деца, като за всяко е необходимо да се осигури минимум 6 кв. м пространство и възможност за самостоятелна учебна подготовка. Към момента в тези институции се намират 205 деца, като 50 са под 14-годишна възраст”, обясни правосъдният министър. 

По думите ѝ най-честите осъдителни присъди децата получават за престъпления, свързани с имуществото – кражби или грабежи.

Има 4 осъдени деца за убийства. Те са непълнолетни и са в затвора в Бойчиновци. Другите често срещани престъпления са свързани с разпространението на наркотици. Статистиката през 2014-2015 година се движи горе-долу в едни и същи граници”, допълни министър Захариева. 

Според промените наказанията ще бъдат заменени с възпитателни мерки. Най-леката мярка ще бъде предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център. Затворът в Бойчиновци обаче се запазва.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че подкрепя промените, но посочи, че трябва да се помисли какво ще се направи с вече настанените деца през следващата една година, докато те влязат в сила. Тя предложи да бъде извършена оценка на всяко дете от мултидисциплинарен екип и във всеки от случаите, в който детето може да бъде изведено, това да се случи. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    2 0
    19:01, 27 сеп 2016
    Докато не играе колана или пръчката все кееши и престъпници ще са. Оплющи му два-три колана по гърба да му отлепиш бгкожатаи да видиш другия път ще краде ли, ще бие ли! Те още малко и на екскурзия до Хаваи ще ги пратят!

Още новини

Последни новини