В Гърция назрява „свещена църковна война“

В Гърция назрява „свещена църковна война“. До тази ситуация се стигна, след като отношенията между министерството на образованието и църквата се влошиха рязко заради предлаганите от правителството на Сириза промени в религиозното образование, преподавано в училищата.

По-конкретно министерството на образованието иска да промени съществуващия курс, така че учениците да могат да се запознаят с различните религии и вярвания. По този начин правителството на Сириза иска да сложи край на неделното училище по вероучение.

Съюзът на богослови излезе с критика на предлаганата реформа, с мотива че тази промяна ще подкопае образование, общество и отношенията между църквата и държавата. Самият министърът на образованието Никос Филис остро се изказва срещу апатията на гръцката църква по време на нацистката окупация и хунтата на черните полковници от 1967 г.

В отговор архиепископ Йеронимос изпрати до председателя на парламента книга за ролята на църквата в Гърция по време на окупацията и диктатурата.

Съюз на богословите в Гърция поиска от Никос Филис да подаде оставка, като отбелязва, че новата програма за курса по теология в училищата, е „неуместна, опасна, и няма да даде резултати, но ще навреди на образованието, обществото и ще разкъса връзката между църквата и държавата“.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини