Хакери са атакували избирателните системи в над 20 щата в САЩ

Хакери са атакували избирателните системи в над 20 американски щата през последните месеци, съобщи снощи Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес.

Разкритието идва на фона на растящата загриженост, че чуждестранни хакери могат да подронят доверието на избирателите в честността на предстоящите в САЩ избори през ноември. Въпреки това федерални служители и много експерти по киберсигурност нееднократно заявяват, че би било почти невъзможно за хакерите да променят изборните резултати, защото системите са силно децентрализирани и като цяло не са свързани с интернет, съобщава БТА.

Един от тези служители, който разказа пред АП как са били регистрирани действията на хакерите, пожела анонимност, защото не е оторизиран да говори публично по въпроса. Не е ясно, отбеляза той, дали хакерите са вътрешни или чуждестранни, нито какви са мотивите им.

Миналия месец ФБР предупреди властите в отделните щати, че трябва да подобрят сигурността на изборите, след като хакери атакуваха системите в щатите Илинойс и Аризона. Тази седмица шефът на ФБР Джеймс Коми каза пред конгресмени, че бюрото гледа "много, много сериозно" на действията на руски хакери, които могат да се опитат да саботират изборите в САЩ.

Миналия месец републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп каза, че се страхува от изборни измами.

Коментари в сайта

Последни новини