Какво прави смартфонът в спалнята

Времето на лампата, будилника и книгата върху нощното шкафче до леглото е към края си. Всички те се заменят с едно смарт устройство, което дава светлина и съдържа аларма за събуждане и всички четива на света. Смартфоните и таблетите се превръщат в част от рутината преди лягане и след ставане от сън и това може би не е никак полезно за здравето - учени спорят по темата в статия на ДПА.

Противниците на смарт технологиите в и до леглото преди заспиване се аргументират, че те пречат на мозъка да активира функциите си за отпускане. "На практика смартфонът прекъсва възможността за почивка" казва Алфред Виатер, председателят на германска организация за изследване на съня.

Според него смартфоните стимулират различни части от мозъка преди сън по такъв начин, че значително променят качеството на съня. Това не означава, че при всички то се влошава, но със сигурност не е в помощ на хората, които по принцип имат проблеми със заспиването, уточнява той. През нощта пък - нотификации, позвънявания и дори елементарното поглеждане на часа може напълно да разбуди човек.

Освен огромното количество информация, пречи също и синята светлина, която устройството излъчва. Според Виатер синята светлина на екраните на смартфоните и компютрите блокира производството на хормона мелатонин, който е ключов за отпочиването на тялото и мозъка.

От Центъра за изследване на нарушенията на съня в берлинската болница "Чарите" изтъкват, че това е само хипотеза и няма категорични научни доказателства за такава връзка между светлината и хормоните.

За тези, които се притесняват от потенциалната вреда, има мобилни приложения, които филтрират синьото излъчване и правят светлината на телефона по-подходяща за приспиване. Впрочем има и доста по-ексцентрични приложения, свързани със съня - например такива, които обещават контрол над сънищата и т.нар. осъзнат сън. Други следят поведението като записват дишането, хъркането и говоренето на сън, а за сутринта има "социална аларма за събуждане", която ангажира потребителите на приложението по целия свят да се събуждат едни други с позвъняване и разговор с непознат.

Институтът за превенция на загубите допълва предупрежденията срещу използването на мобилни устройства в спалнята и заради опасността от пожар. Разследвания на спонтанни пожари от близкото минало показва множество случаи на възпламеняване на мобилни устройства с литево йонни батерии, най-вече при зареждане, пояснява Ханс Херман от института.

За успокоение - това се случва само на устройствата с технически дефект или при зареждане с грешен вид адаптор, но ако това се случи и апаратът е между чаршафите искрите могат бързо да прераснат в животозастрашаваща ситуация. Затова експертите препоръчват ако не извън спалнята, телефонът да е поне извън леглото. Специалистите по съня пък съветват през нощта поне да му се изключва звука.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини