Ненчев: Не можем да изтеглим контингента си от Афганистан

Какво означава да изтеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни-членки оттеглят контингентите си? Това означава разпад на държавата и най-вероятно бежанският натиск върху България ще бъде увеличен многократно.

Това заяви пред журналисти военният министър Николай Ненчев по повод това, което спомена премиерът Бойко Борисов, че се подготвя изтеглянето на контингента ни от Афганистан.

Действително последните месеци имаме огромен проблем, свързан с афганистанските бежанци, подчерта Ненчев и допълни, че се търси решение на проблема.

Ненчев заяви, че само преди няколко дни европейските лидери коментирали този въпрос и той е убеден, че ще се намери общо решение, т.е ЕС в цялост ще поиска подписване на споразумение за реадмисия.

„При един разпад на системата можем да очакваме много по-голям и неудържим натиск от страна на Афганистан“, предупреди военният министър, допълвайки, че ще се търси друг тип решение.

По думите му, трябва да използваме всякакви възможности за натиск върху афганистанското правителство, за да бъде подписано това споразумение. Ненчев смята, че след като ЕС се ангажирал, то ще бъде факт скоро.

Тази година са предвидени около 12,5 млн. лв. за издръжката на контингента ни в Афганистан, но всъщност няма да струва повече от 9 млн. лв., стана ясно още от думите на министъра на отбраната.

Военният министър откри конференция на тема: „Адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността“. Ненчев припомни решенията от срещите на върха на НАТО.

По думите му, срещата на върха на НАТО във Варшава и последващите срещи на министрите на отбраната имат дългосрочно значение за бъдещето на НАТО и за развитието и изграждането на въоръжените сили на България.

Предстои въз основа на вече разработена и актуализирана национална, стратегическа концептуална база на отбраната да изпълним и нашите ангажименти, подчерта той.

За да се справим с предизвикателствата пред отбранителната политика, в контекста на решенията от Варшава, в непосредствено бъдеще разчитаме на три неща.

Първото е устойчивост в политическата воля - широко политическо съгласие и приемственост в целите и приоритетите на националната отбранителна политика.

Второто - дългосрочно и достатъчно ресурси да бъдат осигурени и те да бъдат ефективно и разумно изразходвани.

Ненчев изтъкна и необходимостта от последователно изпълнение на приетите решения с дългосрочен характер.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини