Затвориха най-големия опозиционен вестник в Унгария

Най-големият опозиционен вестник в Унгария - "Nepszabadsag" - окончателно спря да излиза. Затварянето му изкара около 2000 души на протест пред парламента, съобщи "Euronews".

Собствениците на изданието обясняват решението с финансови загуби, но протестиращите са на друго мнение. Според тях причината е критичната позиция на изданието към правителството на Виктор Орбан. Днес те се събраха на протест пред парламента, за да покажат, че свободата на пресата е под заплаха.

"Навсякъде в Европа има нужда от вестник като този, особено в Унгария, и аз работя за това право сега. Преговарям с ръководителите на компанията собственик на вестника - Mediaworks", каза главният редактор на вестника Андраш Марани.

Управляващата партия „Фидес“ определи спирането на вестника като „разумно бизнес решение“.

"През последните няколко години видяхме усилия за унищожаването на свободата на пресата и спирането на различни медии, но това е прекалено", коментира жена, участваща в протеста в Будапеща.

"Никоя демократична стране може да си позволи вестник да бъде унищожен по този начин - за един ден", допълни мъж.

Последният брой на вестника излезе в събота. В него изданието показа как министър от правителството използва хеликоптер, за да отиде на сватба.

Затварянето на вестника обедини позициите на опозиционната партия Jobbik и на президента на Европейския парламент. От партията обвиниха управляващите, че искат да контролират всички унгарски медии. Мартин Шулц пък написа в социална медия, че внезапното затваряне на вестника е "тревожен прецедент".

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини